Prozor 2006 @ Razlike 2022, Kulturni distrikt, Novi Sad

 


Instalacija, 2022.

Instalaciju Prozor 2006. čine istoimeni video, reprodukcija slike i deo teksta Šarlote Salomon (Charlotte Salomon) iz serije Život? Ili pozorište: Opereta (Leben? oder Theater?: Ein Singspiel) u vidu zidne tapete većih dimenzija, kao i dokumenti prethodnih radova iz serije Ciklusi (fotografija/dokument zastava sa motivom crnih objekata; fotografija/dokument instalacije Hold i performansa Briga ide preko reke, objekti od pepela Konstelacije). Serija Ciklusi odnosi se na kontinuirani procesualni rad koji traje od 2016. godine i koji obuhvata različite umetničke postupke, akcije i prostorno-zvučne eksperimente posvećene istraživanju odnosa subjekta i sveta.

Pored navedenih dokumenata, kompoziciju/instalaciju čini video-rad koji u jednom kadru prikazuje širom otvoren prozor, posmatran iz unutrašnjosti sobe, sa pogledom ka spolja. Kroz prozor se vidi objekat koji ima velike prozore, a u njima se reflektuje nebo, te je moguće posmatrati kretanje oblaka. Prizor je potpuno statičan i na prvi pogled, dok se ne uoči refleksija kretanja oblaka i blago lelujanje zavese, deluje kao fotografija. Prozor koji vidimo, mesto je stradanja osobe koja je sebi oduzela život bacivši se kroz njega. U okviru instalacije nalazi se i citat iz pratećeg teksta Salomonove:

[...] Franciska je rekla: Ne mogu to više da podnesem, uvek sam tako sama. Franciska je potom bila pod strogim nadzorom medicinske sestre. Ali zatim sestra fatalno... na tren – koji je Franciska iskoristila da se baci sa prozora – napušta sobu [...] (Lowenthal 1994: 146).

Reprodukcija slike Šarlote Salomon uvodi posmatrača u kontekst prve polovine 20. veka, dok naziv kompozicije premešta, odnosno smešta delo u savremeni kontekst, otvarajući mogućnost nelinearnog povezivanja njenih elemenata. Kako je citirano stvaralaštvo ove autorke u najvećoj meri obeleženo tadašnjim ratnim vihorom, čak i kada je slikala dešavanja koja naizgled nisu imala veze sa njim, namera u radu Prozor 2006. jeste da u istorijskom kontekstu uvežem priče 20. i 21. veka, ljudske patnje, stradanja i ratne rane, sa onima koje su se dešavale i dešavaju se pedeset i više godina docnije.


Izložba projekta Razlike, Kreativni distrikt - Novi Sad, 28.4 - 7.5.2022.

Učesnici: (Akademija umetnosti Novi Sad) Aleksandra Novaković, Ana Martinović, Anastasija Maletaškić, Anja Jurca, Anja Preradović, Barbara Subotić, Biljana Jevtić, Bosiljka Zirojević, Danica Bićanić, Dragan Matić, Dubravka Lazić, Filip Baloš, Gustav Jovanović, Jana Кujundžić, Jana Panajotović, Jana Vukomanović, Jelena Кovačević Vorgučin, Jelena Simić, Jelena Veselinović, Judit Varga, Igor Balać, Кristina Polender, Lidija Marinkov Pavlović, Ljiljana Božić, Luka Drljan, Luka Кrajišnik, Ira Prodanov, Luna Jovanović, Marina Popović, Miljan Sekulić, Mitar Simikić, Nemanja Mrkšić, Pavle Golijanin, Sara Apostolović, Sara Mladenović, Stefan Кovačić, Stefana Jovanović, Stevan Кojić, Svetlana Кlopan, Tamara Кostić, Törteli Réka, Vanja Babić, Teodora Milić, Željko Mandić (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku) Ivan Nikolić, Vedran Кnežević, Ana Petrović, Leo Vukelić, Zlatko Кozina, Vladimir Frelih
Autor i koordinator projekta: prof. Goran Despotovski https://razlike.akademija.uns.ac.rs/







Comments

Popular posts from this blog

WCTR in conversation document - with Bernhard Hansbauer / Lichtfelder project