Podzemne mikro utopije @ Festival srpskog podzemlja

"Podzemne mikro utopije" je naziv izložbe koja je održana 25. februara 2017. godine u Domu omladine Beograda u okviru Festivala srpskog podzemlja. Ovogodišnja, treća po redu izložba imala je za cilj da predstavi stvaralaštvo umetnika koji borave u prostoru andergraunda. Pojam andergraund (underground) preuzet iz engleskog jezika odnosi se na prostor koji je ispod zemlje – podzemlje, tajni, skriveni prostor, kao i na sve organizovane grupe, avangardne umetničke pokrete i pojedince koji svojim aktivnostima pružaju otpor vladajućem vrednosnom sistemu u svim oblastima čovekovog delovanja. Kako pomenute aktivnosti nastaju izvan kontrole vladajućeg komercijlnog sistema i ukazuju na njegove nedostatke i probleme, često ostaju daleko od očiju šire javnosti.

Izložba „Podzemne mikro utopije“ imala je za cilj afirmaciju andergraund stvaralaštva i predstavljanje fenomena andergraunda kao ostvarive utopije, skrivenog prostora koji okuplja različite stvaraoce koji grade sopstveni stav o životu i društvu, stav koji nije opterećen vladajućim vrednosnim sistemom. Naziv „Podzemne mikro utopije“ odnosi se na utopije koje umetnici ostvaruju svojim pozicioniranjem u andergraundu u okviru kojeg formiraju nezavisno delovanje i odnos prema svetu.

Izložbu je otvorio David Vartabedijan, grafičar, ilustrator i rok novinar, dugogodišnji borac za andergraund kulturu.

Predstavljeni su radovi sledećih autora:
Damir Pavić Septic, Milena Nićić, Bojana Rajević Ubović, Filip Andrejević, Vladimir Petrović, Marko Zavišić, d. (Lavirint Art), Janoš Tarko , Danica Bićanić , Lidija Krnjajić, Dunja Đuđić, Tamara Vajs, Vasilije Vujović


Više o radovima i učesnicima možete pogledati na sajtu Festivala srpskog podzemlja.

Reportažu sa Festivala pogledajte u emisiji "Mera za muziku" OVDE (prilog počinje od 14. minuta emisije).


Comments

Popular posts from this blog

WCTR in conversation document - with Bernhard Hansbauer / Lichtfelder project