Opening of the Exhibition at SULUV Gallery/ Otvaranje izložbe u galeriji SULUV-a

Više o izložbi OVDE.

Mreža – Struktura – Prostor
„…opazih jednu gotovo nepodnošljivo bleštavu kuglicu kako menja boje. Isprva mi se učini da se okreće; potom shvatih da je to kretanje tek varka izazvana vrtoglavim prizorima u njoj…čitav se kosmički prostor sticao u njemu, u nesmanjenoj veličini. Svaka stvar bila je bezbroj drugih stvari, jer sam je jasno video iz svih tačaka sveta.” H. L. Borhes, Alef
Instalacija Mreža – Struktura – Prostor predstavlja simboličku predstavu strukture prostora, lični simbolički poredak, potragu za formom koja bi oslikala strukturu prostora. Prostor, neiscrpna tema za istraživanje, omogućava mi da je kroz svoj doživljaj interpretiram na različite načine i pretvaram u likove sopstvene poetike.
Ključna reč koju vezujem za svoje viđenje prostora jeste kretanje. Kretanje u najširem smislu, kao neprekidan proces, promena, susret, preplitanje… Instalacija Mreža – Struktura – Prostor, koju čine stakleni objekti i audiovizuelne projekcije, doživljaj je prostora kojeg u osnovi definiše kretanje. Ona se sastoji od različitih elemenata, više različitih formi prikazivanja koje se kreću ili nagoveštavaju kretanje  i zajedničkim prisustvom grade sliku prostora.
Kretanjem se inicira međusobno dodirivanje, preklapanje, preplitanje, umrežavanje. Taj susret formi u kretanju opisuje strukturu prostorne manifestacije. Tačke dodira postaju mesta  gde se delovanje prepliće i tako stvara strukturu – mrežu. Stakleni loptasti, nepravilni objekti su trenutak u kretanju prostornih formi, koje se kreću jedna ka drugoj. Presek njihovih putanja je susret koji čini prostor. Susret trajektorija istovremeno trajućih, nikad dovršenih priča, jer prostor nije zatvoreni sistem uporednih dešavanja, već kolektivno kretanje i preplitanje. Prostor su slike uhvaćene u trenutku delovanja, u momentu kretanja, koje nikad ne prestaje da traje.







Comments

Popular posts from this blog

WCTR in conversation document - with Bernhard Hansbauer / Lichtfelder project