SMIC. pokretna mala forma - Osetljivi, meki objekat 2019


Osetljivi, meki objekat 2019.

Na izložbi sam učestvovala sa interaktivnim objektom pod nazivom - Osetljivi, meki objekat.

Osetljivi, meki objekat je interaktivna skulptura koja vibrira i reaguje na dodir posmatrača. Objekat zbog svoje meke strukture omogućava posmatračima da ga oblikuju po želji. Meku strukturu oblikuje delikatna, bela površina koja vremenom biva izmenjena usled dodirivanja. Skulptura predstavlja materijalizaciju senzitivnosti, osetljivosti svake vrste, koja biva suočena sa slobodnom voljom posmatrača.

Fotografije sa otvaranja izložbe, katalog i tekst Sunčice Lambić-Fenjčev možete da pronađete OVDE.

Projekat SMIC. (pokretna mala forma) ima za cilj afirmaciju lokalne novomedijske umetničke prakse, kao i osnaživanje produkcijskih kapaciteta u toj oblasti. Krajnji cilj projekta je kreiranje međunarodne platforme za edukativne i stvaralačke interdisciplinarne procese.

Prva, ovogodišnja realizacija u okviru projekta, biće pilot izložba – inicijativa da se otvori prostor za jednu ovakvu platformu i skrene pažnja na umetničke prakse nedovoljno zastupljene na našim prostorima. Sa težnjom da platforma u budućnosti ima međunarodni karakter, ovakav projekat od internacionalnog značaja, koji pruža produkcijsku podršku, stručnu analizu i raznovrsan edukativni sadržaj, doprineo bi podizanju kapaciteta i afirmaciji Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine.

Razvojem ovog projekta, po ugledu na okruženje i svetske okvire, napravila bi se osnova za razvoj istraživačkih, edukativnih i eksperimentalnih projekata u oblasti novih medija. Podržavajući umetničke izraze koji zastupaju intedisciplinarni pristup, SMIC. otvara polјe za medijske instalacije i prostorna rešenja koji na cilјan način prenose kompleksne sadržaje i omogućavaju da se informacije dožive. Istovremeno, podstiče se i kritičko sagledavanje pokretačke uloge tehnologije u nastajanju novih umetničkih formi.

U fokusu projekta SMIC. je Mala forma, odnosno umetničko delo (objekat, audio-video instalacija…) u formatu koji je u prostorno-vremenskom smislu manjih dimenzija i opsega. Eksperimentalnu pokretnu malu formu treba da karakteriše: upotreba novih materijala, istraživački pristup u višemedijskom polјu, organizaciona realizacija, prostorno i ambijentalno predstavlјanje, napredni segmenti (interakcija, interfejsi, kinetika, robotika, elektronika, video, animacija…) ili na osnovu periodike postupaka po iskustvima avangarde, pokretni post (ready made, asamblaž, pokretne skulpture, mrdalice, mehanika…).

Projekat je istraživčko-eksperimentalnog karaktera, koncipiran da korespondira između savremene umetničke prakse i vizuelnih i tehnologija, elektronike, generativne umetnosti, interakcije, pokreta, svetla, zvuka i ostalih procesa digitalnih multifunkcija. U razvojnom smislu projekat ima za cilј da angažovanim pristupom kroz edukativne, publikovane kategorije, podstakne umetničko-istraživačke postupke i realizacije.

Učesnici: Jovan Ranković, Jelena Gajinović, Milica Dukić, Vladimir Ilić, Vuk Ćuk, Danica Bićanić, Sara Masnikosa, Novak Požarev, Adrien Ujhazi, Dragan Matić, Andrea Palašti, Stevan Kojić, Sanja Anđelković, Nikola Macura, Mariko Hori i Ronald van der Meijs, Bojan Novaković, Goran Despotovski, Konstantin Đurković.

➤ works / about Sensitive Soft Object 

Comments

Popular posts from this blog

WCTR in conversation document - with Bernhard Hansbauer / Lichtfelder project